Det finns hälso- och sjukvård av olika slag. Det finns friskvård som kompletterar. Här kommer några kom ihåg. Per

Innehållsförteckning- Evidens är kung!
- Komplement är just komplement!

Evidens är kung!

När det kommer till hälsa så finns det svar på lösningarna och det är evidens, bevis, forskning som drivs av kända organisationer och institut med formkrav och kontrollfunktioner för att informationen och kunskapen vara så trovärdig som möjligt.

Sjukvård, eller hälsovård som våra nordiska grannar kallar det, kommer ur vetenskap med starka kontroll- och kvalitetsfunktioner.

Bra friskvård, såsom träning och nutrition, kommer också ur vetenskap och är ofta väl beprövat av den stora massan. Något som kan vara viktigt för både dig som erbjuder träning och nutrition och dig som tar emot det att veta om.

Komplement är just komplement!

Komplementärtekniker och -medicin är just komplement till evidensbaserad hälso- och sjukvård, just för att det finns gråzoner vad gäller kunskapsunderlag och kontrollfunktioner. Var lite kritisk och nyfiken på var kunskapen eller erfarenheten kommer ifrån, och tänk på att många alternativa professioner inte står under någons tillsyn.

Tittar vi mot Norge så har de en väl fungerande integrativ sjuk- och hälsovård . Här i Sverige har vi inte den alternativa medicinen som en del av integrativ vård utan här är det mer olika discipliner från de professioner som står under IVOs  tillsyn som bildar en integrativ vård
https://styrketrappan.se/2022/12/01/evidens-ar-kung/

Populära inlägg i den här bloggen